Daugumos sportų sportininkus galima laisvai atpažinti tiesiog einančius gatvėje. Krepšininkus pažinsi iš ūgio, plaukikus iš plačių pečių, sunkiaatlečius iš tvirto sudėjimo. Tačiau kaip atpažinti lankininką? Kokiais bruožais turėtų pasižymėti norintys užsiimti šiuo sportu?

Dažnai visuomenėje yra tikima, kad lankininkams reikia labai gero regėjimo arba „taiklios rankos“, ir jei tavo regėjimas prastesnis, o pirmą kart pabandžius pataikyt nesigauna, užpuola mintys kad šis sportas ne tau. Tačiau tai yra tik mitai sklandantys visuomenėje. Šaudymo iš lanko sportas yra unikalus tuo, kad šio sporto sportininkai neturi turėti kažkokių įgimtų bruožų, kad būtų sėkmingi. Tarp pasaulio geriausių yra ir labai žemų ir labai aukštų, ir labai lieknų, ir stambesnių, ir su akiniais, ir su puikiu regėjimu, ir jaunų, ir senų. Viskas šiame sporte priklauso tik nuo noro tobulėti ir įdedamo darbo. Geru lankininku gali tapti bet kas, kas tikrai tam pasiryš.

Alytaus „Žaliojo lanko“ klubo sportininkų gretas taip pat sudaro labai įvairūs, labai skirtingi ir unikalūs žmonės. Ar tai trukdo jiems siekti aukščiausių rezultatų? Šis savaitgalis Utenoje, kur vyko Utenos taurė, parodė, kad tikrai ne. Šiose varžybose Alytų atstovavo 12 sportininkų: 2 treneriai (taip pat šaudantys), 2 neįgalieji, 2 senjorai ir 6 labai skirtingi jaunieji sportininkai. Iš 12 net 9 grįžo namo su medaliais iš kurių net 5 aukso ir vienas naujas Lietuvos rekordas. Lietuvos paprastųjų lankų senjorų rekordą pagerino Algimantas Vileikis užfiksuodamas naująjį – 484 taškai. Medalius iškovojo abu klubo treneriai – Inga Timinskienė – auksas (skriemulinių lankų moterų grupėje), Ugnius Timinskas – auksas (skriemulinių lankų vyrų grupėje), neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Rolandas Baranauskas, kuris dvikovse nusileido tik Ugniui Timinskui – bronza (skriemulinių lankų vyrų grupėje), Arvydas Banys (ilgųjų lankų grupėje), Motiejus Glaveckas – auksas (paprastųjų lankų jaunių grupėje), Gabija Sergėjevaitė – sidabras (olimpinių lankų jaunių grupėje), o olimpinių lankų moterų grupėje visus tris medalius susižėrė Alytaus sporto ir rekreacijos centro aukletinės Paulina Ramanauskaitė (pirmoji vieta), Vitalija Balčiūnaitė (antroji vieta) ir Kristina Abramaitytė (trečioji vieta).

Kitas žingsnis alytiškiams – Baltijos šalių čempionatas Ventspilyje kitą savaitgalį, kur ir vėl važiuos nemažos alytiškių gretos. Ar ir ten galima tikėtis aukštų rezultatų? Tikrai taip!

 

Žaliasis Lankas